“Yazamıyorum”a son!

Yazmak bazen zor olabilir, hepimiz bunu yaşarız. Peki, “zihnimizde dolaşan o tonlarca fikri, neden kağıda dökemiyoruz” ya da “nasıl dökeriz“?

read ile ilgili görsel sonucu

 Yazmak için okumaktan çekinmeyin!

Zihninizdeki birikmiş bilgilerin açığa çıkması için size bir rehber gerekir; o da konunuz üzerine yazılmış diğer yazılardır. Taklit etmekten sonuna kadar kaçınmalı ve okuduklarınızı sadece zihninizin haritalarını oluşturmak için kullanmalısınız. Eğer konunuz varsa ve bu konu üzerine fikriniz de varsa, atmanız gereken tek bir büyük adım var demektir. O da şüphesiz konunuz üzerine, son bir kez, bulabildiğiniz her şeyi okumak”tır.

Yabancı kaynakları okumanız da yarar sağlayacaktır. Keşfedilmemiş fikirler bulmanın en güzel yolu yabancı dil makale okumaktır. Kendinizi kısıtlamayın. Her dilde keşfedilmeyi bekleyen yönler olduğu gibi her dilin insanının da ayrı ufukları vardır. Bunları tatmaktan çekinmeyin.

Ä°lgili resim

 Yazmak istediklerinizi, kendinize sesli olarak anlatın!

Kendinizle konuşmak yazmanızı gözle görülür ölçüde kolaylaştıracaktır. Düşünün, yazmayı öğrenmeden önce konuşmayı öğrendiniz değil mi? Aslında konuşabildiğiniz her şeyi yazabileceğinizi de biliyorsunuz? O zaman işe konuşarak başlayın! 

Size “kusursuz bir konuşmacısınız” demiyorum, kendinizle konuşmakta sandığınızdan daha iyi olabileceğinizi söylüyorum. Konuşurken insan kelimeleri her zaman daha mantıklı bir şekilde sıralar. Normalde çok konuşmuyor dahi olsa yeterince dinlediği için, anlatmak istediklerini konuşurken daha iyi ifade eder. Yazamadığınız bir fikri önce söylemeyi denerseniz çok daha iyi sonuç alırsınız.

Bunların sebebi yazarken insanın düşünmeye daha yakın bir eylem gerçekleştirmesidir. Düşüncelerimiz karmaşık dahi olsa kendimizi bir şekilde anlarız. Fakat bir başkasının düşüncelerinizi duyduğunu düşünün? Bir anlam vermekte zorlanacaktır değil mi? O yüzden konuşun kendinizle… Farkı siz de göreceksiniz!

Ä°lgili resimÄ°lgili resim

 Not alın!

Gün içinde elinizin altında telefonunuz ya da bilgisayarınız yok diye not almayı ertelemeyin. Kullanılmayan tüm fikir ve düşünceler yitirilmeye mahkumdur. Yanınızda küçük bir not defteri ve kalem bulundurmanız her zaman yararınıza olacaktır.

Zaman zaman aldığınız notları düzenlemeyi ve hakkında düşünmeyi de ihmal etmeyin. Yoksa not aldığınız fikrin de bir değeri kalmayacaktır. Yitip gidecektir!

Günlük rutinlerinizi de notlaştırmayı unutmayın. Bu size hem zaman kazandıracak, hem zihninizi düzenleyecektir.

 Belirli saatler başında oturun!

 Kendi adıma bilgisayarın başına geçip kendime “yaz” komutunu verdiğim saatler her gün 8-10 arası. Yayın saatimi de 18.15 olarak belirledim ve yazdığım yazıları o saate zamanlıyorum ki gün içinde düzenleme şansım olsun. Bir de yayın günü konusu var. Benim yayın takvimim 3 günde 1″şeklinde.

 ..Alice Takame..

Siz de aynı şekilde kendinize her gün için yazma saatleri koyarsanız zihniniz buna göre şekillenecek ve bu durum üreticiliğinizi teşvik edecektir.

images.jpeg

 Sıfırdan başladığınızı düşünmeyin!

Bir alt yapınız ve kendi fikirleriniz var ister istemez. Birikiminiz var yılların getirdiği. Kendinize güvenin, sıfır noktasında değilsiniz. Bir yol çizin. O yol sizi hedefinize götürebilecek hale gelene kadar da yolunuzu düzenleyin. Siz daha yolu çizmeye başlayacağınız noktayı koyarken bile bunu bir birikimle yapıyor olacaksınız.

Up-Away-With-Gas-Art-Silk-Fabric-Poster-36-x-24
IMAGE IT!

 Hayal kurmaktan korkmayın!

Kendinize hayal kurmak için vakit ayırın. Hayallerini kaybetmiş insanlar üreticiliklerini de kaybetmiş demektir. Yani; hayal kuramazsanız, üretemezsiniz.

Ä°lgili resim

 Kendinize konsültasyon seansı yapın…

İhtiyacınız olan şey sadece kendi kendinize yapacağınız bir “yazabiliyorum” terapisi olabilir. Sakinleştirici bir müzik açıp bir saatinizi içinizden düşünmeye ve dinlenmeye ayırabilir yahut bir kişisel gelişim kitabı alıp bir çırpıda bitirebilirsiniz. Kendinize küçük aperatifler hazırlayıp çay, kahve eşliğinde motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Büyük ve güçlü şirketlere baktığımızda kendi bünyelerinde bu tarz seanslar yaptıklarını ve çalışanlarını şımartmayı ihmal etmediklerini görürsünüz. Siz de kendinizi şımartın! Bunu yaparken çok eğleneceğinizin garantisini veriyorum. Zaten aksi takdirde üreticiliğiniz ve cesaretinizde gözle görülür bir düşüş olacaktır.

 Başaramayacağınız bir iş yok. Yeter ki çaba gösterin ve uğruna kaynaklarınızı tüketin.

..Alice Takame..

2018.09.07_Cuma

Diğer denemelerimize göz atın!

 

Paylaşmak istedikleriniz için formumuzu doldurabilirsiniz!

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. morkavum dedi ki:

    yazıyı beğendim ^^ teşekkürler…

    Liked by 2 people

    1. Alice Takame dedi ki:

      Ben teşekkür ederim.. ^^

      Liked by 1 kişi

Yorum bırakın